Sobersweden.se

Blogg

Hem > Blogg

VAD HÄNDER EGENTLIGEN I KROPPEN NÄR MAN DRICKER?

Jag tänkte dra ihop ett inlägg och vad som egentligen händer när man dricker och lyfta de främsta orsakerna till varför jag inte tycker matt man ska dricka. Jag kunde i början förstå en viss frestelse – men sedan en tid tillbaka kan jag inte se en enda anledning till det. Att bedöva kroppens sinnen känns inte som ett rimligt argument för konsumtionen…?

Så okej. Lite basic fakta – för den som är intresserad!

När man dricker alkohol frigörs en signalsubstans vid namn dopamin som gör att vi inte känns nervositet och andra hämningar. Det gör också så att man får en rogivande känsla och släpper endorfiner som ger lugnande och lyckliga känslor. Det låter ju nice, eller hur? Men alkohol är så mycket mer än lyckliga känslor…

Hur alkoholen påverkar hjärnan

Sova sämre, få annorlunda känslor, underligt omdöme, dåligt minne och sämre reaktion – är det något du önskar? För bara en liten mängd alkohol kan orsaka detta. Hjärnan tar stryk av alkohol och vid en större konsumtion kan man riskera epileptiska anfall, demens och hjärnsjukdomar.

Hur alkoholen påverkar hjärtat

Puls och blodtryck ökar och du riskerar exempelvis förmaksflimmer.

Hur alkoholen påverkar levern

Sedan sparar vi det värsta till sist. levern. Den delen av kroppen som ska fungera som en avgiftningscentral – men som kan sluta fungera om man dricker för mycket. Det är i levern som huvuddelen av alkoholen förbränns och du riskerar att drabbas av fettlever, gulsot eller skumplever när du dricker – kul va?! Eller…??